KIM
HEIJDENRIJK

Henry Heydenryk

Henry HeydenrykHenry Heydenryk wordt in 1905 in Amsterdam geboren als Hendrik Heijdenrijk jr. Als telg van de wereldberoemde lijstenmakersfamilie vertrekt hij in de jaren dertig naar de Verenigde Staten. Hij gaat 'The House of Heydenryk' leiden, een nieuw filliaal van de lijstenmakerij. De zaak vestigt zich in New York op een voorname plek in de stad (Manhattan), net zoals de winkels in Amsterdam, Den Haag en Londen.

De familie Heijdenrijk begint in 1845 in Amsterdam één van de eerste lijstenmakerijen ter Wereld. De hoge kwaliteit zorgt ervoor dat veel musea en kunstenaars louter de lijsten van Heijdenrijk willen. Het Amsterdamse Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, The National Gallery in Londen zijn een kleine greep uit de vaste afnemers. Het verhaal gaat dat Vincent van Gogh zich eens in de winkel in meldde en graag wat van zijn werk wilde ruilen tegen een door hem zo felbegeerde lijst. En zo zijn er vele bijzondere verhalen over het bedrijf te vertellen.

Vooral Henry verwerft wereldfaam met zijn zaak in het chique Manhattan en leeft de door zovelen nagejaagde 'American Dream'. Hij heeft belangrijke musea over de hele wereld als klant. Het kwalitatief zo hoogstaande en schitterende werk van Heydenryk omlijst de werken van kunstenaars als onder meer Rembrandt, Rubens, Vermeer, Ruysdael, Picasso, Monet en Hopper. Edward Hopper was twintig jaar lang vaste klant en bezoeker van 'The House of Heydenryk' en met hem vele andere beroemde kunstenaars, zoals Salvador Dalí.

Bekende Hollywoodsterren melden zich regelmatig aan het adres van de lijstenmakerij, zoals Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, Ginger Rogers, Lauren Bacall en Greta Garbo. Sommige van hen mag Henry ook tot zijn vriendenkring rekenen. De Amerikaanse overheid is ook een vaste afnemer van de Heydenryk-lijsten. Zo prijken deze aan de wanden in onder meer het Witte Huis, het Pentagon en de US Supreme Court.

Henry Heydenryk sterft in 1994 en wordt 89 jaar oud. Zijn 'The House of Heydenryk' in New York bestaat nog altijd en maakt tot op de dag van vandaag nog lijsten om werk van de grote meesters.

Er is geen Nederlander die met zijn werk in meer musea ter Wereld hangt dan Henry Heydenryk. Hij is wellicht de meest beroemde Nederlander waar bijna niemand ooit van gehoord heeft.

Door de uitbraak van corona is hetniet mogelijk het onderzoek voor dit boek te vervolgen, aangezien reizen naar de VS niet mogelijk is en de archieven gesloten zijn. Kim werkt daarom momenteel aan het boek 'Tattoo Jan'.